Podpora a ocenění tvrdé práce a úspěchu žen v byznysu. Startuje další ročník OCP

Podpora a ocenění tvrdé práce a úspěchu žen v byznysu. Startuje další ročník OCP

  • Kvě 29, 2023

Projekt Ocenění Českých Podnikatelek prozradí již pošestnácté jména úspěšných podnikatelek, kterým se daří rozvíjet své firmy. Vítězky vzejdou z více než 24 000 majitelek podniků, splňujících kritéria soutěže.

Podpora, mediální zviditelnění a především ocenění tvrdé práce a dosaženého úspěchu. To nabízí českým podnikatelkám projekt Ocenění Českých Podnikatelek (OCP), který je součástí Podnikatelské platformy Helas, jež vznikla v roce 1997 a jejímž cílem je sdružování, propojování a oceňování českých podnikatelů.

Ženy si v rámci aktuálního ročníku tradičně převezmou ceny podle velikosti svých firem a rozdána budou také zvláštní ocenění. Letos poprvé pořadatelé vyhlásí také nejzajímavější franšízu. 

Do soutěže se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF – Czech Credit Bureau, který jejich firmu vybírá na základě podrobné analýzy. V té se mimo jiné zohledňují i výsledky účetních závěrek za roky 2019 až 2022.

V loňském roce bylo z 25 133 firem ve vlastnictví žen na základě ratingu vybráno 2 394 semifinalistek, z nichž 300 se soutěže zúčastnilo vůbec poprvé. Do finále se dostalo 112 žen. Roční obrat jejich podniků dosáhl 2,9 miliardy korun a zaměstnávaly téměř 2400 lidí. Zhruba 40 procent finalistek vedlo rodinné firmy.

Pro letošní ročník splňuje kritéria projektu 24 403 společností, z toho je nominováno 1 975 semifinalistek a poprvé se soutěže účastní 679 z nich.

Kdo se může zapojit?

  • Majitelka, která je českou občankou a držitelkou stoprocentního podílu firmy (bez zahraničního kapitálu)
  • Majitelka podniku s ročním obratem od 10 milionů korun
  • Majitelka firmy, která vede podvojné účetnictví nejméně po dobu čtyř let

Přihlášky do projektu mohou majitelky společností posílat do 27. září 2023. Jména vítězek jednotlivých kategorií budou zveřejněna 30. listopadu 2023.

 

České podnikatelky se nevzdávají

České podnikatelky i v krizových letech potvrzují podle organizátorů soutěže svou sílu, pracovitost, schopnost inovovat a nevzdávat se.

„V průběhu šestnácti let jsme v rámci Ocenění Českých Podnikatelek vybírali přes 300 tisíc společností, které odpovídají kritériím projektu, a to už je skutečně obrovské číslo. Nejpodstatnější na celém projektu je ovšem to, co opravdu silně vnímám jako žena podnikatelka, jako žena maminka, jako žena obecně – tedy sdílení sounáležitosti, vzájemného porozumění a také fakt, že je nás opravdu hodně jen o sobě nevíme,“ popisuje zakladatelka projektu OCP a Podnikatelské platformy Helas Helena Kohoutová.

OCP vytváří podle ní prostor pro setkání a vzájemnou spolupráci žen, a také nejen pro byznysový, ale i lidský rozvoj. „Lidský aspekt je v životě nejdůležitější pro překonání všech potíží, pojďme tedy brát Ocenění Českých Podnikatelek jako klíč k úspěchu člověka a k naplněné vizi. Přeji všem ženám hodně síly, hodně úspěchů a radost z nacházení nových cest,“ dodává Helena Kohoutová.

Mezi patronky soutěže patřily během její historie výjimečné ženy, často doslova ikony podnikatelského světa.

„Nejvíce mě inspirovalo to, co mě v životě nejvíce trápilo a to BYL i hlavní motor pro rozvoj mého podnikání. Rozvíjela jsem svou myšlenku a přirozeně sdružovala lidi podobného typu. Příklady úžasných žen jako je například Eva Štěpánová, Eva Jiřičná, Věra Komárová, Kateřina Šrámková, Romana Ljubasová, Silke Horáková či Tatiana le Moigne se mi povedlo inspirovat mnohé další ženy,“ prozrazuje Helena Kohoutová.

Po založení OCP oslovila zakladatelka projektu každý rok podnikatelku, které si váží, jíž obdivuje a která je ve svém oboru lídrem. „Tak vznikl ne čtyřlístek, ale šestnáctilístek výjimečných žen. Jsou to vizionářky, co se nikdy nevzdaly a otisk jejich práce je pro společnost znatelný. Přinášejí dobré příklady toho, kam až se dá díky profesionalitě a píli dojít,“ dodává Kohoutová.

Ocenění Českých Podnikatelek a celá Podnikatelská platforma Helas – Budujeme hrdé Česko, v jejímž rámci probíhá i Ocenění Českých Lídrů a Exportérů, má jeden zásadní cíl. Ocenit a vyzdvihnout to co tuzemské firmy dokázaly. A není podstatné, zda jde o muže či ženu, důležité jsou podle zakladatelky OCP výsledky.

„V rámci Ocenění Českých Podnikatelek máme vždy zastoupeno 45 až 50 procent firem, které podnikají v oblasti průmyslu a v oborech, kde byste ženy nečekali. Ženy patří mezi silné exportérky, inovátorky, vlastní patenty a nabízejí své produkty do celého světa,“ přidává Helena Kohoutová.

 

... celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE