Svatojakubská varhanní slavnost

Svatojakubská varhanní slavnost

  • Úno 01, 2019

Bazilika sv. Jakuba Většího v Praze zažila benefiční koncert, který završil celoroční klubové aktivity Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club a Helas New Encounters Club.

Tradiční předvánoční koncert propojil všechny projekty, za nimiž stojí Agentura Helas. Na jednom místě se tak sešli členové klubů, ale také příznivci projektů Ocenění Českých Podnikatelek, Ocenění Českých Lídrů a Exportní cena DHL UniCredit. „Od roku 1997 sdružujeme a propojujeme české podnikatele a podnikatelky. Podařilo se nám vytvořit zajímavou podnikatelskou platformu. Ročně stojíme za mnohými úspěšnými obchodními případy, vznikají zde nová přátelství a je to místo velké inspirace a vzájemného porozumění. Svatojakubská zimní varhanní slavnost má velkou tradici, kdy více jak deset let našim hostům zpříjemňuje náročný závěr roku a připomene význam Adventu a Vánoc.“ říká Helena Kohoutová, ředitelka Agentury Helas.

Největší varhany v Čechách se svými 8 277 píšťalami, čtyřmi manuály a 91 znějícími rejstříky se rozezněly pod rukami titulární varhanice paní Ireny Chřibkové.  Ta se nám svěřila, jaký má k tomuto hudebnímu nástroji vztah. Varhany jsou pro ni nástrojem, do kterého se zamilovala již v dětství, kdy s rodiči chodila do kostela v Bohumíně, odkud pochází. „Fascinovalo mě, jak varhaník šlape na pedály, hraje na klávesy a chvílemi za něco tahá. A to ani nemluvím o těch různých zvucích, které se z nástroje linuly. U nás hudbu milovala celá rodina, často jsme muzicírovali jen tak doma pro radost. Moje maminka hrávala na akordeon, strýc na housle a tatínek s babičkou zpívali. Byli jsme čtyři sourozenci a všichni jsme se učili na nějaký hudební nástroj. Já jsem začínala s hrou na klavír, a když mi bylo deset, i na varhany,“ vzpomíná Irena Chřibková.

Tato přední česká varhanice působí u největších pražských varhan v bazilice sv. Jakuba již čtvrtstoletí. Je ředitelkou Mezinárodního varhanního festivalu a dalších cyklů duchovní hudby Audite Organum. Na koncertech v Evropě, Japonsku, Rusku, Izraeli a USA uvádí bohatou světovou a českou varhanní literaturu od baroka po současnost. Spolupracuje s předními zpěváky, instrumentalisty a orchestry. Její diskografie obsahuje především skladby české a francouzské varhanní literatury.

Na programu letošního benefičního koncertu byla díla předních českých i světových skladatelů jako jsou Johann Sebastian Bach, Marc-Antoine Charpentier, František Xaver Brixi, Leon Boëllmann, Noël Rawsthorne nebo Louis J.A. Lefébure-Wely.

Hosté měli možnost také vystoupit na kůr a obdivovat varhanní barokní skříň z dílny Abraháma Starka z Lokte, který v roce 1705 postavil po požáru baziliky původní nástroj s 26 hlasy. Své kouzlo však mají i samotné prostory baziliky, které jsou opředeny několika legendami. Interiér baziliky obklopuje dvaadvacet oltářů a nesčetné množství obrazů a fresek, včetně sbírky obrazů českého malíře Petra Brandla, hlavního představitele vrcholného baroka u nás. Kostel svatého Jakuba Většího spolu s přilehlým klášterem minoritů patří k největším a nejkrásnějším pražským kostelům.

Součástí Svatojakubské zimní varhanní slavnosti byl již tradičně i dobročinný bazar a tombola jejichž výtěžek je věnován na údržbu svatojakubských varhan. Před časem vznikla sbírka v rámci Nadačního fondu Sancti Jacobi Organum (www.sanctijacobiorganum.com), která je určená na nezbytnou a nákladnou rekonstrukci. Každý příspěvek má obrovskou cenu a je možné jej zaslat na BÚ: 537 141 0001/5500.

Akci a dobročinný bazar bylo možné zrealizovat díky sponzorům večera, kteří také zajistili doprovodný program.  V rámci setkání byly hostům zpřístupněny také prostory kláštera. V sále Jana Lucemburského probíhala degustace moravských vín z rodinného vinařství Maláník Osička, ochutnávka exkluzivních čajů a kávy značek Dilmah a Café Reserva, výstava perníkových betlémů z kuchyně společnosti JAJA Pardubický perník. Své příznivce zde ukázkou šperků vykládaných českými granáty potěšil tradiční český výrobce Granát d.u.v. Turnov. Před vchodem do kláštera si pak mohli hosté prohlédnout vozy Peugeot 508 GTLine 180k EAT8 a BMW X5 X-Drive 30D, jež patří do portfolia společnosti Autosalony Kopecký.

V Korunovačním sále se představila společnost Vodafone, kabelky značky Bree, přírodní produkty NaturProdukt, české originální plédy z dílny My.pled. Degustovat zde hosté mohli drahokamovou vodu VitaJuwel, 100 % raw bio vegan bezlepkové produkty Lifefood a proteinové pochutiny KetoDiet, křišťálovou vodu Aqua Angels či organická a biodynamická vína od Organic Wines. K vidění byla také výstava mandal výtvarnice La Petien.